Router bit raises instead of lowers

Having problems with or questions about SheetCam? Post them here.
Post Reply
kldesigns
Posts: 2
Joined: Sat Jun 01, 2019 9:12 pm

Router bit raises instead of lowers

Post by kldesigns » Sat Jun 01, 2019 9:23 pm

I am COMPLETELY NEW to the CNC machine and I am having trouble getting my wood router bit to lower to the wood to make the cuts. I have set up a 1/4" Flute tool with a 0" offset in the tool definition. I generate the g-code for the job but when I run it in Mach3 the machine will not keep my Z axis set at the height I have it zeroed out at. Every time I click cycle start in Mach3 it raises the bit to about half an inch above the material and runs through the cut. Do I have something set wrong in Sheetcam or is it something I have wrong in Mach3? Thank you for any help!

Keli

robertspark
Posts: 84
Joined: Thu Feb 26, 2015 12:11 am
Location: nr Liverpool, England

Re: Router bit raises instead of lowers

Post by robertspark » Tue Jun 04, 2019 5:43 pm

which post processor are you using?

are you using a tool number?
Rob

kldesigns
Posts: 2
Joined: Sat Jun 01, 2019 9:12 pm

Re: Router bit raises instead of lowers

Post by kldesigns » Sat Jun 08, 2019 11:27 pm

Thank you Rob for replying. It turns out my floating head was calibrated to the wrong height and I was still in the plasma post processor.

Keli

robertspark
Posts: 84
Joined: Thu Feb 26, 2015 12:11 am
Location: nr Liverpool, England

Re: Router bit raises instead of lowers

Post by robertspark » Tue Jun 11, 2019 5:18 pm

check all your axis are moving in the right direction.....

normally z+ is upward and z- is downward

X+ is to your right
X- is to your left
Y+ is away from you
Y- is towards you
Rob

Post Reply