Chain cutting question

Having problems with or questions about SheetCam? Post them here.
tinman13
Posts: 117
Joined: Thu Feb 07, 2008 9:20 pm

Chain cutting question

Post by tinman13 » Tue May 01, 2018 3:13 am

When I duplicate parts the chain cutting doesn't seem to work but when the part is copied it will connect them fine. Is this the way it's supposed to work? Or am I missing something!

Thanks, Steve

User avatar
Les Newell
Site Admin
Posts: 2054
Joined: Thu May 11, 2006 8:12 pm

Re: Chain cutting question

Post by Les Newell » Tue May 01, 2018 8:40 am

I just ran some tests in SheetCam and duplicates appeared to work. Could you post the job file that demonstrates the problem.

tinman13
Posts: 117
Joined: Thu Feb 07, 2008 9:20 pm

Re: Chain cutting question

Post by tinman13 » Sat May 05, 2018 5:12 am

Hi Les, 1st part is the original and it doesn't chain to it's duplicate. I copied the part and made a copy of it and it will chain those two.
It seems like it used to work but I don't know if I have changed something or what...

Thanks again, Steve
Attachments
.500 link.job
(16.45 KiB) Downloaded 34 times

User avatar
Les Newell
Site Admin
Posts: 2054
Joined: Thu May 11, 2006 8:12 pm

Re: Chain cutting question

Post by Les Newell » Sat May 05, 2018 10:34 am

Huh. The problem shows up in both dev and stable, so it's been there for a long time. I will investigate further. Thanks for letting me know about this.

tinman13
Posts: 117
Joined: Thu Feb 07, 2008 9:20 pm

Re: Chain cutting question

Post by tinman13 » Sat Jun 09, 2018 4:05 pm

Hi Les,
Thought I'd add a couple more things. In version 6-1-50 when I post a job with the plasma1 post modified for flame cutting and have chain cutting enabled, (will only chain cut to a copied part (hint, hint!)) when it moves to the second part it is adding the preheat cycle to the operation. Needless to say this causes a bit of a problem!
I still have version 6-1-20 that I use for flame cutting and it functions correctly for both chain cutting a duplicate part and the pre-heating a second part problem.
Thanks, Steve
Attachments
6x6 14 ea.tap
(1.32 KiB) Downloaded 20 times

tinman13
Posts: 117
Joined: Thu Feb 07, 2008 9:20 pm

Re: Chain cutting question

Post by tinman13 » Tue Jun 26, 2018 1:16 am

Have you had a chance to look at this one yet Les? 8)
Thanks, Steve

User avatar
Les Newell
Site Admin
Posts: 2054
Joined: Thu May 11, 2006 8:12 pm

Re: Chain cutting question

Post by Les Newell » Tue Jul 03, 2018 4:00 pm

I have fixed duplicate chaining for the next release. I can't see anything obviously wrong with preheat. Could you let me have a copy of your post.

tinman13
Posts: 117
Joined: Thu Feb 07, 2008 9:20 pm

Re: Chain cutting question

Post by tinman13 » Fri Jul 06, 2018 5:50 am

Thanks Les, here it is.

Steve
Attachments
2 FLAME SCREEN preheat.scpost
(3.78 KiB) Downloaded 11 times

User avatar
Les Newell
Site Admin
Posts: 2054
Joined: Thu May 11, 2006 8:12 pm

Re: Chain cutting question

Post by Les Newell » Mon Jul 09, 2018 1:13 pm

I just tested using the job you posted. I deleted the duplicated outlines so i just had the chained parts. I only get one preheat cycle at the start of cutting. Here is the code for the transition between the two parts

Code: Select all

N0210 G01 X414.5882
N0220 G03 X415.4681 Y9.4920 I0.0000 J1.0160
N0230 X415.4681 Y112.1080 I-88.8681 J51.3080
N0240 G01 X418.2177 Y113.6955
N0250 (Part: Copy of  Copy of  .500 link)
N0260 X238.6118 Y131.2840
N0270 Y143.9840
N0280 X414.5882
N0290 G03 X415.4681 Y144.4920 I0.0000 J1.0160
N0300 X415.4681 Y247.1080 I-88.8681 J51.3080

tinman13
Posts: 117
Joined: Thu Feb 07, 2008 9:20 pm

Re: Chain cutting question

Post by tinman13 » Wed Jul 11, 2018 3:38 pm

Hmm... not sure I follow you there. Were the parts duplicated and chained?

User avatar
Les Newell
Site Admin
Posts: 2054
Joined: Thu May 11, 2006 8:12 pm

Re: Chain cutting question

Post by Les Newell » Wed Jul 11, 2018 4:25 pm

The parts were copied and chained. I used your example job and just deleted teh duplicated parts. I cannot replicate the issue you describe where you get a preheat cycle on a chained cut.

tinman13
Posts: 117
Joined: Thu Feb 07, 2008 9:20 pm

Re: Chain cutting question

Post by tinman13 » Fri Jul 13, 2018 3:13 pm

I'll do a bit more testing here and see if I can narrow it down.
Thanks, Steve

tinman13
Posts: 117
Joined: Thu Feb 07, 2008 9:20 pm

Re: Chain cutting question

Post by tinman13 » Wed Oct 10, 2018 5:42 pm

Hi Les, just wondering if you have that next release ready yet? I have a rather tedious work around but it's better than nothing! :-)
Thanks, Steve

User avatar
Les Newell
Site Admin
Posts: 2054
Joined: Thu May 11, 2006 8:12 pm

Re: Chain cutting question

Post by Les Newell » Thu Oct 11, 2018 2:23 pm

I have been working on a new path planner for SheetCam, which has taken far longer than I expected. I have uploaded a test version of SheetCam https://www.sheetcam.com/Download/Sheet ... 6.1.55.exe
This version will install independently of your current installation so you will need to install your license file and copy across your settings.
Be vigilant about the tool paths. I have done a lot of testing but it is still possible that there are bugs in the path planner.

tinman13
Posts: 117
Joined: Thu Feb 07, 2008 9:20 pm

Re: Chain cutting question

Post by tinman13 » Thu Oct 11, 2018 3:13 pm

Thank you Les.
Just downloaded it and I'll test it later today. As usual, I expect great things!

Steve

Post Reply